Dişler çukur ve tepelerden oluşan girinti ve çıkıntılara sahiptir. Bu yapılara pit ve fissür adı verilir. Bu girintilerin çok küçük olması sebebiyle temizlenmesi oldukça zordur ve genellikle çürükler buralardan başlar. Yiyecek artıkları ve bakterilerin birikimini azaltmak ve çürük oluşmasını önlemek için bu alanların temizlenebilir düz yüzeyler haline getirilmesi gerekir.

Fissür sealant adı verilen dolgu bu bölgeye uygulanır, ışıkla sertleşmesi sağlanır, fazlalıkları alınarak parlatma işlemi yapılır. Bu işlem sayesinde çürük oluşma riski en aza indirgenmiş olacaktır. Tamamen ağrısız olan bu işlem, çocuğun hekim korkusunu yenmede iyi bir başlangıç olacaktır.

Bu uygulamalar genellikle daimi dişler için uygulanır ve en uygun dönem ise daimi dişlerin sürmeye başladığı 6 yaş civarıdır. Diğer azı dişlerinin sürme zamanı beraberinde diğer dişlere de uygulama yapılabilir.

Fissur sealantlar çürük oluşumunu koruyucu işlemlerdir. Yapılan bu işlem tek başına çürük oluşumunu engellemez beraberinde iyi bir oral hijyen de gereklidir.

 

Fissur sealant nasıl yapılır?
Öncelikle hastanın güven duyacağı ortam hazırlanır ve dişlerin pit ve fissur yüzeyleri belirlenir. Bu bölgelerdeki bakteri plağı ve uygun olmayan yapılar uzaklaştırılır ve bölgenin dezenfeksiyonu yapılır. Bir Jel yardımı ile pürüzlendirme işlemi yapılarak tutuculuk artırılır. Fissur sealant uygulandıktan sonra mavi bir ışık ile sertleştirme işlemi yapılır. Fazlalıklar kontrol edilin ve koruyucu işlem yapılarak işlem bitirilir.