Merak Edilenler

Diş Teli - Beslenme

Ön dişlerinizle yumuşak veya sert hiçbir gıdayı (sandviç, hamburger, tost, haşlanmış mısır, meyve çeşitleri, vs.) ısırarak yemeyiniz. Yiyecekleri elinizle kopararak veya çatal-bıçak yardımıyla bölerek küçük lokmalar halinde yiyiniz.

Elma, armut, şeftali gibi ön dişlerle bütün halde ısırılacak meyveler küçük parçalar halinde doğrandıktan sonra arka dişlerle çiğnenmelidir.

Çikolata ve şeker kesinlikle çiğnenmemeli, yenmesi durumunda dil üzerinde eritilmelidir.

Tavuk ve et gibi yiyecekler kemikten dişler vasıtasıyla sıyrılmamalıdır.

Havuç, salatalık, turp bütün halde yenmemeli, rendelenip tüketilmelidir.

Zeytin, kiraz, kayısı, vişne, erik gibi çekirdekli yiyecekler tüketilirken kesinlikle çekirdekleri dışarda çıkartılıp yenmeli, ağız içinde çekirdekleri çıkartılmaya çalışılmamalıdır.

Diş Teli Fiyatları

Dişlerdeki çapraşıklıklar ve çene bozukluklarının tedavisi zaman gerektiren uygulamalardır. Diş teli fiyatları, her hasta için özel olarak belirlenecektir. Her hastanın kendine özgü problemi bulunmaktadır. 

Diş teli fiyatları belirlenirken göz önüne aldığımız hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

Tedavi süresi

Seans sayısı

Hasta uyumu

Çapraşıklık miktarı

Çeneler arası ilişkiler

Dişlerin boyutu

Ağız bakımı

Çapraşıklık miktarı

Dişlerin şekli

Çürük diş sayısı

Kullanılan malzeme

Hastanın beklentisi

Hastanın yaşı

İkame edilen şehir

Acil Durumlar

Braketleriniz ve teliniz takıldıktan sonra oluşan diş ağrısı;

Braketleriniz ve teliniz takıldıktan sonra en sık rastlanan problemlerden biri ilk günler yaşanan diş ağrısıdır. Ağrı 3-7 gün içerisinde geçecektir. Bu durum yemek yemenizi daha da zorlaştırabilir. Bu süreci yumuşak ve sulu gıdalarla daha rahat atlatabilirsiniz. Bir ağrı kesici alabilirsiniz. Örnegin; Minoset, Parol, Apranax vb.

Dudak ve yanaklarda tahriş

Braketler ve telin takıldığı ilk günlerde dudak ve yanaklarda tahriş oluşabilir. Ortodontik tedavi sonrasında size verdiğimiz mum, ilk günlerdeki tahrişi atlatmanızda size yardımcı olacaktır.

Braketlerinize mumu uygulamak için mumunuzda küçük bir parça kopartın ve iyice yuvarlayarak yumuşak bir hale getirin. Yumuşak hale getirdiğimizi mumu, dudak ve yanağımızı tahriş eden braket veya bandın üzerine getirerek yapıştırın.

Mumunuz yemek yerken düşebilir, çıkabilir, hatta yutabilirsiniz. Herhangi bir zararı olmadığı için endişe etmenizi gerektirecek bir durum değildir. Bunun dışında pamuk veya çiğnediğiniz sakızı braketler üzerine yerleştirebilirsiniz.

Ayrıca, ağız gargaraları kullanmak oluşabilecek ağrıyı dindirmede ve tahrişi azaltmada faydalı olacaktır. 

Braketlerin kopması durumunda ne yapmalıyız?

Kullandığınız braketler özel bir yapıştırıcı yardımı ile dişlerinizin ortasına yapıştırılır. Sert bir yemek yerken braketiniz yerinden çıkabilir. Genellikle bu durum diş fırçalarken ya da braket dişin ortasında olmadığı zaman fark edilir veya tamamen dişten ayrılarak kaybedilebilir. Braketinizi dişin ortasında olmadığını fark ettiğiniz an, bu problemi halledebilmek için ORTODONTİSTİNİZE HABER VERMENİZ ŞARTTIR. Bazen kırılan braket tel üzerinde döner ve dudak ve yanak içinize batabilir. Çok zorunlu olduğu durumda tırnak makası yardımıyla telin en son da kalan arka kısmını kesebilirsiniz. 

Hareketli aparey ve plakların saklanması

Takip çıkarılabilir apareyiniz sadece iki yerde güvendedir. Ağzınızda veya aparey kutusunda. Unutmayınız!!!!! Özellikle dışarıda yemek yerken masa üzerine koyduğunuz apareyinizi unutma riskinizin en çok olduğu yerdir.

Diş teli çıkartılınca izleri kalır mı?

Doğru fırçalama ile braket çevresinde yiyecek birikiminin engellenmesi ile asla dişlerde braket izleri kalmayacaktır.

Tedavi sırasında dişler nasıl fırçalanmalı?

Tedaviler sırasında Dişlerin fırçalanması için özel geliştirilmiş ortodontik fırçalar ve ara yüz fırçaları doğru temizlik için çözüm ortağı olmaktadır . Her yemek öğününden sonra olmak üzere günde en az üç kere hekiminiz tarafından anlatılan etkin fırçalama tekniği ile doğru temizliğe ulaşmak mümkündür. Ayrıca emin olunamayan durumlarda plak boyama tableti adı verilen ve kalan yiyecek artıklarını boyayarak hastalara işaret veren yardımcı ajanlar kullanılabilir.

Tedavi sonrasında dişler eski haline döner mi?

Ortodontik tedavi ile sonrasında yeni konum ve pozisyonda yerleşen diş ve çenelere çevre yumuşak dokuların adapte olması biraz zaman almaktadır. Ayrıca dişlerin kemik içinde hareket ettiği düşünüldüğünde ilgili kemiklerin son konumda kalifiye olması(sertleşmesi), zaman içerisinde olmaktadır. Dolayısıyla dişlerin eski haline dönme eğilimi vardır. Bu eğilimin önüne geçmek ve tedavi sonrasında kalıcı sonuçlar elde etmek  için yapılan sabit ve hareketli retainer gibi pekiştirme apareylerin hekimin önerisi doğrultusunda kullanılması çok önemlidir.

Teller çıkınca tedavim tamamen bitecek mi?

Aktif tel tedavinizin bitimini takiben pekiştirme adını verdiğimiz pasif aşama başlayacaktır. Bu aşama aktif aşamaya göre daha kolay , konforlu ve güzel gülüşlere sahip olduğunuz, çekinmeden doya doya güldüğünüz bir dönemin başlangıcıdır.

Kontrollere ne sıklıkla gelmek gerekir?

Aktif ortodontik tedaviler sırasında dişlerin hareketleri için fizyolojik olarak seanslar arasında 4-6 hafta olması ideal olacaktır. Tedavilerin öngörülen  zamanda hedeflenen sonuçlara ulaşarak  sonuçlanması için kontrolleri aksatmamak oldukça önemlidir.

Diş teli ağrı yapar mı?

Tedavi seansları sonrasında diş hareketleri oluşturmak için yapılan işlemler ilk aşamalarda bireylerin yemek yerken ağrı , baskı, dişlerinde oynama gibi hisler yaşamasına sebep olacaktır. Ancak bu durumların hepsi en fazla bir hafta sürecek ve tedavi süresinde hayatı olumsuz etkileyecek ciddi boyutlara ulaşmayacaktır.

Teller takılırken ağrı olur mu?

Tel tedavisinin başlangıç aşamasında braket adı verilen ataçmanlar diş yüzeyine özel yapışkanlar ile yapıştırılmakta, hareketli apareyler hasta için uyumlu olduklarına emin olunarak ağız içine denenmektedir. Bu işlemler sırasında hastanın ağrı veya acı yaşaması gibi bir durum söz konusu değildir. Kemik içi vida gibi invaziv işlemler planlandığında ise gerekli işlemler sonucu hastaların acısız ne konforlu işlem yaptırması mümkündür.

Teller dişleri çürütür mü?

Girintili çıkıntılı bir yüzeyin temizliği mekanik olarak bakıldığında düz bir yüzeyin temizliğinden daha fazla özen istemektedir. Teller ve braketlerin olduğu diş yüzeylerini de yiyecek artıklarının kolayca tutunabileceği girintili bir yüzeye benzetmek yerinde olacaktır. Dolayısıyla tedavi süresinde (öncesinde ve sonrasında da) hastalar doğru gıdalar ile beslenir ,düzenli diş fırçalar ve ağız bakımı için gerekli ara elemanları (diş ipi, ağız gargarası ,ağız duşu v.s.) normale göre daha fazla kullanır ise tedavi sonrası çürük ile karşılaşma riskleri oldukça düşüktür.

Braket seçimi nasıl olmalıdır?

Diş yüzeyine yapıştırılan ve braket adı verilen ataçmanlardan faydalanarak yapılan tedaviler oldukça yoğun kullanılmaktadır. Braketlerin seramik, metal, kapaklı ,kapaksız  ve dişlerin iç yüzeyine yapıştırılabilen birçok formu mevcuttur. Braketlerin çeşidi hekimin tercihi ilk planda yer almak üzere hastanın taleplerinide karşılamalıdır. Braket çeşitlerinin birbirine göre avantaj veya dezavantajları hekim tarafından hastaya detaylı anlatıldıktan sonra braket  seçimi yapılacaktır.